Meglepő igazság a fehérjéről

Mi jut eszedbe, amikor a “fehérje” szót hallod? Ha azt mondod, hogy a hús, akkor nem vagy egyedül. Legtöbbünk számára a fehérje a hússal egyenlő.

De tudtad azt, hogy minden növény teljes kalóriájának minimum 14%-a fehérje?

fruits_vegetables

A zöldségek ugyanolyan valódi forrásai a fehérjéknek, mint a húsok, de sokan aggódnak a növényi alapú fehérjék minőségével kapcsolatban. Ez többeknél odavezet, hogy a növényi fehérjéket sokkal alacsonyabbra tartják a táplálék rangsorban, mint  például a pulykából, tojásból és a marhahúsból származó fehérjéket. De aligha ez az igazság.

Kezdjük az alapoknál, hogy jobban megértsük a növényi fehérjékkel kapcsolatos általános tévhiteket.

MI A FEHÉRJE?

A fehérjék – a szénhidrátok és zsírok mellett –  makrotápanyagok. Ez azt jelenti, hogy a testünk normál működéshez és a jó egészségi állapotunkhoz viszonylag nagy mennyiségben kell fogyasztanunk belőlük. A vitaminok és ásványi anyagok szintén részei a kirakós játéknak, de ezekre sokkal kisebb mennyiségben van szükség, ezért hívjuk őket mikrotápanyagoknak.

A fehérjék kisebb építőkockákból állnak, amiket aminosavaknak hívunk és amelyek egymáshoz kapcsolódva láncokat alkotnak. 20 különböző aminosav létezik, 9-et közülük esszenciálisnak (létfontosságú) hívunk, mert a testünk nem tudja ezeket előállítani. Ezeket az esszenciális aminosavakat táplálékkal kell bevinni a szervezetünkbe.

Minden fehérje forrás több száz, sőt több ezer különböző aminosav készletet tatalmaz. Testünk az emésztés során felbontja a fehérje molekulákat, aztán újra összerakja új és különböző fehérjékké, pont olyanokká, amilyenekre a szervezetnek éppen szüksége van.

Amikor olyan fehérjéket fogyasztunk, amelyek a testünkben lévő fehérjékhez hasonló aminosavakból állnak, akkor nagyon hatékonyan tudjuk azokat összeépíteni. Az állati eredetű fehérjék – nem meglepő módon – sokkal jobban hasonlítanak a testünk fehérje felépítéséhez, mint a növényi eredetű fehérjék. Így a szervezetünk gyorsabban tudja lebontani azokat. Itt jön a képbe a fehérje “minősége” koncepció — minél hatékonyabban tudjuk a fehérjét lebontani, annál jobb minőségűnek tételezzük fel a fehérjét. Ennek jelzésére az egyik legjobb mutatószám a PDCAAS (fehérje emészthetőségi mutató). Ennek értéke akkor 1, ha a leghatékonyabban emészthető a fehérje forrás.

Néhány fehérjeforrás PDCAAS értéke:
1,00  tejfehérje, tejsavó
1,00  tojásfehérje
1,00  szója fehérje
0,92  marhahús
0,78  borsó
0,76 gyümölcsök
0,73 zöldségek
0,59  gabonák
0,52  mogyoró
Látható, hogy az egyes növények fehérjéi nem érik el az 1,00-es értéket, viszont növényi fehérjék keverékéből is állítható elő 1,00 értékű minőségi fehérje, ami lúgosítása miatt kedvezőbb hatású, mint az állati fehérjék! Bővebb információért keress meg 🙂

gorilla

“Egyáltalán nem eszel húst? Biztos, hogy elegendő fehérjéhez jutsz?”

 

A MINŐSÉG NEM EGYENLŐ A JÓ EGÉSZSÉGGEL

A minőség azzal egyenlő, hogy milyen hatékonyan szolgálja a növekedést az élelemben lévő fehérje. Az nagyon jó lenne, ha a leghatékonyabb fehérjék lennének egyúttal a legegészségesebbek is. De nem ez a helyzet. Igazság szerint számos járványtani tanulmány és klinikai kísérlet mutatja világosan, hogy pontosan ennek ellenkezője az igaz. A legfigyelemreméltóbb ezek közül a China Study. Szándékomban áll egy kivonatot lefordítani és közkinccsé tenni itt a blog-on. Keressétek 🙂

A “China Study” egy kivételesen erős együttműködés eredményeképpen jött létre a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Gyógyítás Akadémiája között. Ez a legátfogóbb tanulmány a táplálkozásról, az életminőségről és a betegségekről az egészségtudományi kutatások történetében. A kutatók széleskörűen feltérképezték a betegségek, valamint a táplálkozás és az életminőség összetevőit a vidéki Kínától Taiwanig. Végülis több mint 8.000 statisztikailag  jelentős összefüggést tártak fel a kölönféle téplálkozási szokások és a betegségek között.

A tanulmány azt is kimutta, hogy a még relatív kevés állati eredetű táplálék fogyasztása is több kedvezőtlen hatással járhat. Mitöbb, a tanulmány felfedte, hogy az állati eredetű táplálék forrása is lényegtelen. Teljesen mindegy, hogy ez egy sovány sertés szelet, tojás fehérje vagy egy pohár tej, az eredmény egy és ugyanaz.

 

A NÖVÉNYI FEHÉRJÉK MEGLEPŐ ELŐNYEI

Különösen figyelemreméltó amit a China Study tanulmány felfedett a növényi eredetű fehérjékről. A tudósok azt találták, hogy ha eltávolítjuk az állati eredetű fehérjéket az egyenletből és növényi eredetű fehérjékkel helyettesítjük, akkor nem csak a degeneratív betegségeket előzhetjük meg, hanem sok esetben még vissza is fordíthatjuk azokat még azokban az esetekben is, ahol genetikai hajlam is közrejátszott.

Mindezek tetejében a növényi eredetű élelmiszerek lényegesen több antioxidánst, rostot és ásványi anyagot tartalmaznak, mint az állati eredetű ételek. Továbbá lényegesen kevesebb koleszterint és telített zsírt. A növényi élelmek lúgosítanak, amik segítik a szervezetünket a gyulladások elleni harcban, csökkentik a stresszt és védik a csontok egészségét.

A TÁPLÁLKOZÁS KÜLÖNÖS FONTOSSÁGA

Noha az állati erdetű fehérjék fogyasztása nem az egyetlen oka az emberek növekvő egészségügyi problémáinak, ez a legfőbb tényező ebben. Egyre többet költünk az egészségügyre mégis duplájára nőtt az elhízottak és a cukorbetegek aránya, míg a rákbetegeké a 3-szorosára.

Ezek miatt a változás sürgetőbb, mint valaha. Bizonyára sokan vonakodnak majd szembe menni a népszerű véleménnyel, mely szerint az állati eredetű fehérjék a legtisztább és legmagasabb minőségű fehérjék, de a tudósok és a statisztikák elég okok kell hogy legyenek arra, hogy megkérdőjelezzék a jelen helyzetet.  A táplálkozás kétségkívül nagyon erős hatással van az egészségünkre és a kónikus betegségek valószínűségére. És ahogy a “China Study” a kutatási eredményeivel világosan üzeni – maximalizálni tudjuk az egészségünket egyszerűen már a helyes táplálék megválasztásával.

Kezd kicsiben. Lépkedj a helyes irányban. Amit a tányérodra teszel, lehet hogy az egészségedet megóvó választás lesz.

 

Források:

Tony Robbins

Nutrilite Egészség Intézet és Tudományos Tanácsadó Testület

China Study

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *